Mi a fenéhez kezdjünk magunkkal Eilatban?
2021. március 24. írta: Hello Ázsia!

Mi a fenéhez kezdjünk magunkkal Eilatban?

2018. június 27. szerda - Eilat, Izrael

Első látásra furcsának és ellentmondásosnak tűnhet a címben említett kérdés felvetése egy olyan nyaralóhely tekintetében, ahova a téli hónapokban is tömegesen járnak hidegtől és latyaktól megcsömörlött, D-vitamin pótlására vágyó megfáradt honfitársaink.

Bizonyos esetekben mégis lehet létjogosultsága a dilemmának. Itt vagyok mindjárt én. A klasszikus nyaralás nem lehet velem túl nagy élmény. Kifejezetten rosszul viselem a tömött strandokat, képtelen vagyok egy-két óránál többet eltölteni a parton, és nincs türelmem a napozáshoz sem. Ha tehetem, az indiánokat megszégyenítő ügyességgel próbálok az árnyékban osonni úgy, hogy a lehető legkevésbé se égessen meg a nap. Menni szeretek, látni, megismerni és tapasztalni. Tudathasadásos módon ráadásul ezt pont ott szeretem művelni, ahol az egyenlítőhöz közeli nap sugarai perzselik a földet.

Jogos a kérdés. Minek megy oda, aki nem bírja? Mert Eilat egy tipikus nyaralóváros, szállodasorok a parton, aprókavicsos és sárga homokos strandok, a szezonban rengeteg ember. 

img_1937_fotor.jpg

A kérdésre viszonylag egyszerű a válasz: a környéken található egyedülálló természeti képződmények, a sivatag és a Vörös-tenger találkozásának változatos elegye miatt. A várostól nem túl távol rendkívül izgalmas túraútvonalak találhatók, és a tenger is bőven kínál élményeket a napozáson és strandoláson túl is. De erről egy kicsit később.

Az elveim ellenére mégis úgy döntöttem, hogy a szerdai napom nyaralósan lazára veszem (szandál-zokni-hasitasi), aztán kicsit körbenézek a városban és lemegyek a partra is. Igaz, hogy ehhez a döntéshez komolyan hozzájárult az előző egész napos és megterhelő utazás a sivatagon keresztül Jeruzsálemtől Eilatig, amiben szégyen-nem szégyen, de piszkosul elfáradtam.

Kezdésnek akkor álljon itt pár szó Eilat-ról csak azért, hogy tudjuk hova tenni a települést.

Eilat


Eilat egy az 1950-es években alapított dél-izraeli kikötőváros a Vörös-tenger és az Akabai-öböl északi csúcsán. Fontos kereskedelmi központ, mivel innen közvetlenül elérhető és hajózható az Indiai-óceán is. Kicsit levon az értékéből, hogy ez a kijárat az Ádeni-öblön keresztül vezet Szomália és Jemen szorításában, ami a kalózkodás szempontjából a világ egyik legveszélyesebb helye, de ez már egy másik történet. Szabadkereskedelmi övezetként Eilat már régóta kulcsfontosságú bevásárlási célpont az izraeli és a nemzetközi vásárlók számára. Az itt eladott termékekre nem kell megfizetni a helyi általános forgalmi adót (HÉA), ami 17%-al olcsóbbá teszi a vásárlást. Az is igaz, hogy én ezt a nagy olcsóságot alig-alig vettem észre, szerintem pont olyan drága, mint bárhol bármi más Izraelben.

A kereskedelem szempontjából jó elhelyezkedés ellenére a fő jövedelmi forrása mégis az idegenforgalom. Nem véletlenül, az időjárás egész évben kedvez a turizmusnak, a leghidegebb téli hónapokban is kellemes 20-25 fok várja az utazókat, de a nyári hónapokban a 40-45 fokot is eléri, és még éjszaka sem süllyed 27-28 fok alá. Szezonban akár alig pár ezer forintos jegyáron hordja ide tömegesen a nyaralni vágyó utasokat a WizzAir és a Ryanair. A csábítóan olcsó jegyeket persze bőségesen ellensúlyozza az a tény, hogy Izrael nem egy alacsony költségvetésű úticél, minden kétszer-háromszor annyiba kerül, mint otthon. Vagy kicsit többe.

img_1957_fotor.jpg

De akkor mi is igazán itt a probléma? Először is Eilat nem túl szép, láthatóan egy a turizmus céljára mesterségesen létrehozott város. A település nagy része családi- és nyaralóházas övezet, nincs igazi városközpont, inkább csak üzletekkel és bazárokkal kísért sétányok. Az izraeli partvonal viszonylag rövid, így a kis strandok főszezonban meglehetősen zsúfoltak. Izrael - és a város - egy nagyjából mindössze 11 km-est partszakaszt birtokol a Vörös-tengerből. Egyik oldalon Taba (Egyiptom), a másik oldalon Akaba (Jordánia) határolja, a három település szinte összeépült, viszont a politikai ellentétek miatt komolyan ellenőrzött határvonal választja el őket egymástól.

A hosszúra nyúlt bevezető után akkor végre rá is térhetnék a címben szereplő kérdés megválaszolásához, vagyis mivel is üssük el az időnket Eilatban, ha már megcsömörlöttünk a napozásban - vagy akár csak a gondolatában is?

Városközpont, sétány


A szállodák, éttermek, bárok és bevásárlóközpontok nagy része a kikötőként üzemelő laguna (Marina) közelébe települt, a környéket pálmafákkal szegélyezett sétányon lehet bejárni. Szerintem ez tekinthető a város központi részének is, legalábbis nekem egyéb városközpont hiányában annak tűnt. Napközben elég kihalt, nyilván ilyenkor mindenki a strandokon sütteti a hasát és a tengerben keres felfrissülést.

img_1943_fotor.jpg

Ez teljesen érthető is, hiszen a sétányon ilyenkor pusztító a 40 fok feletti hőség. A nap elől egy kis hűsölésre és shoppingolásra bemenekülhetünk két közeli plázába, a jégpályával is rendelkező Ice Park & Mall-ba vagy a Hayam Plázába (Mall Hayam Eilat). A belépést rövid biztonsági ellenőrzést előzi meg, minden esetben átvizsgálják a táskák tartalmát és ha az évszakhoz képest kissé túlöltöztünk, akkor némi motozásra is számíthatunk. Hiába, a nyaralók biztonsága az első. Mivel nem reggeliztem, és a sétány melletti éttermek árszínvonalát egy cseppet sem találtam barátságosnak - egy kis üdítő vagy sör legalább 8-10NIS, egy shawarma vagy pizza 30-40NIS, az egytálételek árai pedig a csillagos eget verdesték -, így a Hayam Plázában található kóser McDonald's-ban töltöttem el korai ebédemet. Nem vagyok rá büszke, de már a második nap telt el úgy, hogy gyorskaján éltem, és talán nem okozok meglepetést azzal, hogy a következő napokban költséghatékonysági okokból ez az arány csak rosszabb lett. A kóser Big Mac menü ára üdítővel nagyjából 25 NIS-ben állt meg, amivel már csak a városszéli szupermarketek kissé száraz vagy rágós bégeljei tudták felvenni a versenyt. Ha némi készpénzhez szeretnénk jutni, akkor a plázában ezt is egyszerűen megtehetjük, mivel itt több helyi bank ATM-je áll rendelkezésre. Jobb ha tudjuk, hogy a megszokott banki jutalékon kívül még 7-10 NIS körüli tranzakciós költséget is kell fizetni a készpénzfelvétel során.

img_1942_fotor.jpg

Úgy terveztem, hogy az este folyamán még visszatérek szétnézni kicsit, hátha más képét mutatja a sétány, ha megtelik élettel.

És itt akkor ugranék is egy kicsit az időben. Sötétedés után tényleg megváltozott a környék hangulata, rengeteg ember, villogó fények, a szórakozóhelyeken dübörög valamilyen elektronikus zene (nekem mind pont egyforma), a családi szórakoztató programként funkcionáló vidámpark (Spiral Park) igazi vurstli hangulatot varázsol a helynek. Nyugisabb romantikus esti programként esetleg beiktatható a közelben található zenélő szökőkút (Musical Fountain). Szép-szép, de aki már látta a Dubai Fountaint, annak nem jelent nagy újdonságot, mind méretben, mind látványban eltörpül mellette. Valahogy az egész helynek Siófok Petőfi-sétányos hangulata van, amit egyébként is elég nehezen viselek, így egy nagyon rövid és céltalan ténfergés után visszamenekültem a szállásomra, hogy a kellemes késő esti 36 fokban gyönyörködhessek a panorámában a teraszomról. A hőmérséklet a nyári időszakban még hajnalban sem nagyon ment 30 fok alá, és a hegyek felől folyamatosan fújó szél miatt pont olyan érzetem volt, mintha egy hatalmas hajszárítót toltak volna folyamatosan az arcomba.

img_1964_fotor.jpg

Kicsit több és izgalmasabb célpont található az egyiptomi határ felé vezető 90-es út vonalában. A határ alig 5-6 kilométer lehet a városközponttól, de a városból kiérve az út egy része nem túl szép kikötői-ipari területen vezet keresztül. Sok árnyék nincs errefelé, így azt nem nagyon ajánlom, hogy valaki gyalog próbálja leküzdeni a távolságot. Vagy autóval, vagy a 15-ös számú városi busz igénybevételével érdemes ide kilátogatni. Az út mellett több strand, snorkellingre alkamas part (Coral Beach, Princess Beach), búvárközpont található, de itt van a Tenger alatti obszervatórium és akvárium (Coral World Underwater Obrervatory Marnine Park), a Delfin-öböl (Dolphin Reef), és a közelben egy tevefarm (Camel Ranch) is.

Korallvilág Víz Alatti Obszervatórium és Akvárium


Eilat egyik legnépszerűbb látványossága a Korallvilág Víz Alatti Obszervatórium és Akvárium (Coral World Underwater Observatory Marine Park). A víz alatti obszervatórium azoknak lehet a legérdekesebb, akik nem merülnek, hisz nagyjából ugyanazt lehet látni, amit búvárkodás vagy sznorkelling közben. A belépőjegy 99 NIS (nagyjából 9500Ft), ami nem kevés, de el lehet pár kellemes órát tölteni a parkban. Ráadásul a jegyárral kutatási és fajvédelmi programokat is támogathatunk. Gyerekkel akár még kötelezően beiktatandó program is lehet a nyaralás alatt, biztosan nagyon élvezni fogják. Ha kicsit spórolna valaki, online jegyvásárlás során pár sékel, de nem túl jelentős kedvezményt kaphat a meglehetősen borsos jegyárból. A tengeri akvárium egy több épületből álló komplexum, ami közel 1000 fajon keresztül mutatja be a Vörös-tenger élővilágát. Az akváriumok közvetlenül kapcsolódnak a Vörös-tengerhez, a vizet folyamatosan pumpálják és cserélik, így biztosítják a lehető legtermészetesebb körülmények fenntartását.

A bejárat felőli udvaron több sekélyebb kis medence található, ahol különböző fajú tengeri teknősök és ráják élnek. A fajmegőrzési programon keresztül már teknősök százait engedték szabadon az elmúlt években. A medence nyitott, úgyhogy csak óvatosan a teknősökkel, nagyot tudnak harapni. A Red Sea Corall Aquarium valójában egy 360 fokos akvárium, ahol a látogatók állnak középen, és a körfalon nyitott ablakokon keresztül lehet megfigyelni a szinte teljesen természetesre kialakított Vörös-tengeri élővilágot. Vagy a Vörös-tengeri élővilág figyelheti meg az akvárium ölelésében megjelent emberi létformákat. Ez már csak filozófia kérdése. Az akvárium nem csak látványosság, a kutatók a korallzátonyok egyedülálló ökoszisztémájának megfigyelésére is felhasználják. A Ritka halak terme - ami valójában három teremből áll - a Vörös-tengerben csak szórványosan megtalálható halakat és az éjszakai élővilágot mutatja be. Itt is működnek fajvédelmi programok, számtalan ritka halfajtát és több ezer csikóhalakat engedtek már szabadon a tengerben. A gyerekeknek - és talán a felnőtteknek is - a Cápavilág (Shark Pool Complex) jelentheti a legnagyobb élményt. A hatalmas nagyjából 3 millió literes medencében 20 cápafaj, több rájafaj, és a környezetükre jellemző halfaj él. Én egy kicsit csodálkoztam is, hogy a cápák nyugodtan úszkálnak, és időnként nem kóstolnak bele valamelyik lakótársukba, de biztosan megvan a titka, hogy miért alakult ez így. A medence élővilága megfigyelhető a terem egész oldalát borító hatalmas panorámaüvegen keresztül, a medence alatt ívelő üvegfolyosóról és egy hídról is. A teremben gyakran tartanak előadásokat, és érdemes megnézni az etetést is. Az etetés ideje előtt méhkasszerűen felbolydul az akvárium teljes élővilága, szinte megváltóként várják az ebédet szervírozó búvárt. A cápák heti 1-2 alkalommal esznek legfeljebb, így szerencse kell, hogy ezt az időpontot kifogtuk, amikor én ott jártam, csak közönyösen keringtek az ételt osztogató búvár körül.

Az akvárium (csakúgy, mint a park összes többi kiállítása) közvetlenül kapcsolódik a Vörös-tengerhez , ezért a vizet folyamatosan pumpálják és cserélik a Vörös-tenger vizével, és így az akváriumban teljesen természetes körülmények vannak megtartva. Coral World Underwater Observatory - https://hu.qaz.wiki/wiki/Coral_World_Underwater_ObservatorySzerintem mondjuk a budapesti Tropicariumhoz képest nem nyújt sok újdonságot, de ettől függetlenül senkit sem beszélnék le róla. A bejárathoz közeli külső medencékben különböző teknősfajokat és sekély vízben élő korallszirteket láthatunk. Óvatosan a teknősökkel, nagyot tudnak harapni. A cápák hatalmas akváriuma nagyon látványos, főleg az etetés alatt, a megszokott etetési időpont előtt úgy felbolydul az óriásakvárium, mint egy méhkas. Az állatok megfigyelhetők panorámaüvegen keresztül, és a föléjük épített hídról és a medence alá épített üvegfolyosón keresztül is. Lehetőség van a parkból üvegfenekű hajóval a tengerben egy élő nagy korallzátony mellett elhajózni, a Coral 2000 Cruise jegyára 35 NIS, de csak a parkbelépő megvásárlásával együtt vehető igénybe. Ez is biztosan nagyon látványos, de június végén valamilyen okból nem indították el a hajót, így nem tudtam kipróbálni. Az Ócenáriumban filmet tudunk nézni egy különleges moziteremben, de ide is további 10 NIS a belépő.

A park területén még számos látnivaló és programlehetőség található. Az Ócenárium egy speciális moziterem, ahol cápákról és egy ritka bálnafajról lehet filmet nézni, a jegy ára 10NIS. A partról a Coral 2000 nevű üvegfenekű hajóval egy élő korallzátony körül lehet sétahajózni, de ez is fizetős és a szolgáltatást csak a park látogatói vehetik igényben 35NIS áron. Ottjártamkor a hajó nem üzemelt, így kipróbálni sem tudtam.

A park másik nagy látványossága a Vörös-tengerben álló jellegzetes fehér torony, a Tenger alatti obszervatórium. A kilátó Eilat egyik legjellegzetesebb szimbóluma, de más nevezetessége is van: nem csak fentről lehet megcsodálni a gyönyörű kilátást, hanem lesétálhatunk a tengerfelszín alá is. Az építményhez egy hosszú móló vezet, majd csigalépcsőn tudunk a toronyban felfelé vagy lefelé elindulni. Más-más okokból, de érdemes megjárni mindkét irányban a kilátót. A felső terasz kissé szeles, de lélegzetelállító kilátás nyílik a hegyekre és a Vörös-tengerre, felűlröl láthatunk rá a sekély vízben álló korallszirtekre. A torony építése során a környezetében helyreállították a korallokat, és rendszeres etetéssel visszavonzották a tengeri élővilágot, az elmúlt majdnem 50 év alatt tejesen belakták a környékét. A földfelszín alatt folyosók üvegfalain keresztül szó szerint bepillanthatunk a tengeri élőlények természetes világába, hiszen nem fogságban lévő állatokat nézünk, hanem a korallszirtek valódi, vad tengeri élővilágát.

Delfin-öböl 


A Delfin-öböl - vagy Delfin-zátony (Dolphin reef) igazából egy fizetős strand némi extrával, ugyanis az öbölben négy cuki palackorrú delfin lakik. A csapat első generációja egy orosz kutatóközpontból került ide, jelenleg a második generáció él itt. A delfinek megszokták az emberek közelségét, szelídek, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy idegenek közvetlen közelébe úsznak. A helyen nem csinálnak show-t, nincsenek mutatványok, minden az állatok szabad akaratából történik. Az öböl nyitott a tenger felé, így bármikor szabadon ki-be úszkálhatnak. A külső részénél élnek vad delfinek is, de tartanak az emberektől, így nem úsznak be az öböl területére.

A strand belépő felnőtteknek 64 NIS (közel 6000 Ft), gyerekeknek 44 NIS (közel 4000 Ft). Ezért a jegyárért a partról és a mólóról nézegethetjük a delfineket, részt vehetünk az etetésen, sétálhatunk a kertben, fürödhetünk a medencékben, strandolhatunk, de nem mehetünk a delfinek közé. Ha a delfinekkel szeretnénk úszni, akkor kicsit mélyebben kell a zsebbe nyúlni, az egy órás sznorkelling ára 290 NIS-től indul (26-27.000 Ft), amiből fél óra felkészítést, fél óra pedig úszkálás a delfinek között. Természetesen csak felügyelettel, első az állatok biztonsága.

dolphins-reef_980x651.jpg

Kép forrása: izrael.com

Strandok, sznorkelezés, búvárkodás


Túlzás nélkül állíthatom, hogy a Vörös-tenger élővilága az egyik legszínesebb az egész világon. Eilatban számtalan lehetőség áll rendelkezésre, hogy fel tudjuk fedezni ezt a csodás tenger alatti világot, legyen az sznorkelezés, könnyűbúvárkodás, üveg fenekű hajó, a tenger alatti obszervatórium, vagy az óriás akvárium.

Nem csoda hát, hogy a város egyértelműen a Vörös-tenger közelségére alapozta a turizmusát, így a viszonylag rövidke izraeli partszakaszon is több fizetős és ingyenes strand közül lehet is választani. Érdemes kicsit utánaolvasni, és az egyéni igényeink alapján választani, mert mind más-más szolgáltatásokkal és adottságokkal rendelkeznek. Az öböl északi részéhez és a városközponthoz közelebb eső helyek kisebbek, inkább strandolásra, napozásra alkalmasak, korall-telepek hiányában sznorkelezésre nem túl izgalmasak. A kikötőn túli, az egyiptomi határhoz közelebbi part már sokkal izgalmasabb, a víz gyorsabban mélyül, de a korallszirtek egész közel vannak a víz felszínéhez, a partról szinte apró szigeteknek látszanak.

Én az egyiptomi határ közvetlen közelében található Princess Beach-et választottam vendéglátóim javaslatára. Kis túlzással innen tényleg egy kőhajításnyi távolság Egyiptom. Mivel a térségben a kövek hajigálása szinte már a nemzetek közötti sporttevékenységnek minősül - és a hadsereg nem igazán tolerálja, nem pont a dobj vissza kenyérrel stratégiát követik  -, így ennek kipróbálásától eltekintettem. Ez a partszakasz van legmesszebb a várostól, így szerencsére nem kell tömegre számítani. Parkolni könnyen lehet az út túloldalán egy viszonylag nagy, de bezárt hotel előtt. Persze ez is fizetős, 5 NIS/óra. Nem is csalódtam, a késő délutáni időpontban alig voltak rajtam kívül. Maga a strand ingyenes, cserébe viszont nincs kiépített infrastruktúra, se zuhanyzó, se mosdó, se napozószékek, a partvonal is elég keskeny, de nem is azért jöttem ide, hogy a hasam süttessem a napon. Van viszont két 20-25 méter hosszan a tengerbe nyúló stég, aminek a végén már legalább 4-5 méter mély a víz, és rögtön a korallszirtek közé vezet.

img_1848_fotor.jpg

Ekkor értettem meg, hogy miért is mondták a vendéglátóim, hogy kidobott pénz a Tengeri alatti obszervatórium és akvárium meglátogatása. A kristálytiszta vízben számomra megannyi ismeretlen, változatos méretű, mintájú, és színű hal úszkált. A gazdag korall-telepek között császárhalak, pillangóhalak, korallsügérek cikáztak, az iszap közelében tüskés tűzhalak portyáztak. Pont ugyanaz a látvány, mint az akváriumban, csak kézzelfogható távolságban. Közel egy órát töltöttem a vízben, ami tőlem maratoni időtávnak minősül. Sőt.. A másnapi sivatagi túra után visszasunnyogtam még egy órára. Ha valamiért megéri Eilatba jönni, akkor az a sivatag és a Vörös-tenger.

Sivatagi túrák - Vörös kanyon és Timna Park


A beszámoló végére hagytam azt, ami miatt végül is eljöttem a Vörös-tengerig. Mégis rövidre, inkább csak felsorolás-szerűre veszem a leírást. Egyrészt mindegyik túraútvonal viszonylag távolabb helyezkedik el a várostól, így csak lazán kapcsolódik Eilathoz, másrészt a következő teljes napom a sivatagi túrázással telt el, így erről készülök egy hosszabb képes beszámolót írni a közeljövőben.

Izrael egyik legszebb természeti képződménye a Vörös kanyon (Red Canyon), nagyjából 20 kilométer távolságra található a várostól az egyiptomi határ mellett. A vörös színű núbiai homokkőből gyönyörű formákat vájt ki a szél és a víz okozta erózió az idők során. A kanyon csak néhány méter szélességű, viszonylag rövid és gyorsan bejárható, de kihagyhatatlan látvány. A városba visszaúton érdemes megállni a Mount Yoash Observation Point-nál, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Vörös-tengerre és négy országra: Izraelre, Jordániára, Egyiptomra, és Szaúd Arábiára.

img_2055.JPG

Eilattól nagyjából 25 kilométerre északra a Negev-sivatagban a Holt-tenger felé vezető 90-es út mellett terül el a Timna Park. A hatalmas kiterjedésű sivatagi terület tömve van változatos és élénk színű sziklaképződményekkel, régészeti területekkel, ősi rézbányákkal, sziklarajzokkal. A bejárására érdemes legalább egy fél napot szánni. A városba vissza vezető úton érdemes pár percre megállni a Flamingó-tónál, ahol a nagy csapatokban dél felé költöző madarak állnak meg egy rövidebb hosszabb pihenőre. 

img_2175_fotor.jpg

Ha valaki több napot tölt el Eilatban, és már kimerített minden helyi szórakozási lehetőséget, akkor érdemes lehet a közelebbi túraútvonalak helyett kicsit távolabbit is választani. A várostól elérhető távolságra van a Holt-tenger és a Maszada erőd is, de ez nekem nem volt opció, hiszen pont abból az irányból jöttem. Több iroda szervez a közeli Petrába egy napos utakat, de lehetőség van a sivatagban éjszakázva két napos túrára is. A Jordán határon nem túl egyszerű az átjutás - és a visszajutás sem -, a határ előtt le kell parkolni, vagy leszállni a buszról, az ellenőrző ponthoz sétálni, majd ha sikerült átjutni a határ másik oldalára, felszállni valamilyen Petra felé tartó közlekedési eszközre. A Jordán vízum 65 USD, az izraeli határátlépési illeték visszafelé 60 USD, az utazással, belépőkkel alaphangon 80-90.000Ft fejenként a kirándulás költsége.

11ea9ba9-2e82-4beb-aa00-35ae7b265d6c.jpg

Kép forrása: visitpetra.jo

Hogy mit is gondolok Eilatról? Bár nem úgy szántam, de lehet, hogy kivételesen kicsit fanyalgósra és negatív hangvételűre sikerült a beszámoló. Ha maga a város nem is nyerte el maradéktalanul a tetszésemet, mégis azt mondom, hogy érdemes ellátogatni ide legalább néhány napra, mivel a hagyományos nyaralós programokon túl a sivatag és a Vörös-tenger önmagukban is felejthetetlen élményt tudnak nyújtani.

További képek és posztok:
https://www.facebook.com/helloazsiablog/
https://www.instagram.com/helloazsia/

Előzmények:
1. Legyen mondjuk Izrael!
2. Tervezés és az előkészületek
3. Érkezés, a Ben-Gurion repülőtértől Jeruzsálemig
4. Az Olajfák hegyén I. rész: A kerti sír
5. Az Olajfák hegyén II. rész: A kő örök, akár a lélek
6. Mea Shearim - Jeruzsálem ultra-ortodox közössége
7. Jeruzsálem Óvárosa I. rész - A Via Dolorosa és a Szent Sír-templom
8. Jeruzsálem Óvárosa II. rész - A Siratófal és a Templom-hegy 
9. A végtelenbe és tovább: Autóval Jeruzsálemtől a Vörös-tengerig

A bejegyzés trackback címe:

https://helloasia.blog.hu/api/trackback/id/tr916432270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackor1 2021.03.30. 09:08:31

Mi tavaly még pont a lezárások előtt voltunk ott, és rengeteg programot szervezett nekünk egy évek óta ott élő magyar pár - ezzel foglalkoznak, profi módon csinálják - és mi magunknak is csináltunk még, vannak lehetőségek , ahogy azért az írásban is olvasható, ráadásul a szállodánkban is voltak esti programok , szóval azért simán el lehet tölteni heteket is ott úgy, hogy nem csak a strandon fekszel , bár azért az sem rossz program február-március körül , mi sem haltunk bele :)) . Az árak tényleg jóval magasabbak az itthoninál, de ezt előre lehet tudni, nem volt meglepetés az étteremben a számla összege egy ebédnél/vacsoránál ( van egy másik magyar házaspár, akik ott élnek - igaz taxival pár percet kell utazni a központtól , de megérte , nagyon kedvesek voltak - , pizzázót működtetnek , óriási méretű és kitűnő minőségú pizzát kaptunk, ráadásul nem listaáron számolják a honfitársaknak :) - , de ha az itthoni télből el akarsz menni "nyárba", akkor Eilatot egy hétre spórolás nélkül - úgy értem, hogy jó szálloda, étterem és programok - ki tudod hozni fejenként fél millióból is.
( idén kb. ugyanabban az időben Dominika több mint a duplája , úgy, hogy étteremre nem sokszor kell költeni az AI miatt )
Szóval én a címmel ellentétben azt gondolom , hogy bőven eltölthető Eilatban több hét is aktív kikapcsolódással, mindenkinek csak ajánlani tudom ! :)

Hello Ázsia! 2021.03.30. 22:42:31

@vackor1: Alapvetően igazad van, nem is vitatkoznék veled, ha valaki nyaralni utazik Eilatba, akkor tényleg el lehet lenni a tengerparton, és jó pár programmal lehet kiegészíteni az ott tartózkodást, bár ár-érték arányban, szerintem azért vannak jobb úti célok is. Rengeteg előnye van, olcsó odajutni, télen is viszonylag jó idő van, a drágaság pedig legfeljebb azt lepheti meg, aki a pár ezer forintos fapados repjegyekből indul ki. A baj velem van, egyszerűen nem tudok megülni hosszabb ideig egy helyben, így a beszámoló is teljesen szubjektívre sikerült. Bármennyire is csodálatos, de lehet, hogy Maldívon is hasonló dilemmában lennék. :) Izraelbe sem nyaralni mentem, Eilat -mint város - is csak egy mellékága volt az utazásomnak, inkább környék és a sivatagi túrázás érdekelt, és nem is csalódtam benne, hihetetlenül gyönyörű volt. A Vörös-tenger pedig abszolút pozitív csalódás volt, szerintem sehol sem töltöttem még annyi időt (kétszer egy órát) a tengerben, mint itt sznorkellinggel. :)

vackor1 2021.04.03. 14:24:42

:)) nem is vitatkoztunk, teljesen szimpatikus, hogy nem csak láblóga miatt utazol, hanem meg akarod ismerni az adott ország "életét" is, én csak annyit írtam a bejegyzésed címére reflektálva, hogy azért bőven el lehet ott heteket is tölteni , pláne az itthoni februári időjárásból érkezve . És szerintem Eilatba főleg az időjárás miatt érkeznek ebben az időpontban a turisták ( ráadásul kis előretekintéssel, megfelelő ismeretséggel/segítséggel sok programon tudsz időt tölteni). Jeruzsálembe - programok szempontjából- például érdemesebb tavasszal-ősszel menni, februárban ott is elég cidri van. :)
süti beállítások módosítása